Framtidens smarta hem

pexels-photo-323780

I takt med det snabba internets framfart och de allt mer smarta telefoner, datorer och surfplattor vi har tillgång till, blir stadigt fler apparater uppkopplade till internet.

Allt från dörrlås till lampor, kylskåp och fönster kan nu kopplas ihop med din smarttelefon och styras med hjälp av appar. På så vis gör det ingenting om du glömmer hemnyckeln på jobbet eller att släcka lamporna innan du går hemifrån.

I den här artikeln tar vi en titt på några av de senaste teknologiska framstegen för det smarta och uppkopplade hemmet.

Smarta lampor håller tjuven borta

Nu kan du tända och släcka lamporna trots att du inte ens är hemma. Om du tyckte att trådlösa fjärrkontroller till dimmers var högteknologiska lär du frälsas av de smarta lamporna som du tänder och släcker med hjälp av en app i din telefon.

Att kunna tända lamporna när du inte är hemma har flera fördelar. För det första blir det förstås mycket mer hemtrevligt att komma hem till ett upplyst hem och inte behöva snava omkring i mörkret. Om du har husdjur som är mörkrädda kan det också underlätta rejält för dem om lamporna tänds när det börjar skymma utomhus.

Men det allra viktigaste är att det minskar inbrottsrisken eftersom tjuvarna tror att du är hemma. Även om du skulle vara bortrest eller komma hem senare än beräknat kan du med ett knapptryck tända lamporna i ett eller flera rum på hundratals mils avstånd. Du kan lätt få det att verka som om du faktiskt är hemma på kvällen, vilket skrämmer bort de flesta inbrottstjuvar och får dig att känna dig tryggare.

Intelligenta fönster och dörrar

Även fönster och dörrar är smarta nuförtiden, och en positiv nyhet är att de inte är mycket dyrare än de traditionella varianterna.

Till exempel kan du låsa upp dörren med hjälp av en app eller ditt fingeravtryck, så det gör ingenting om du har blivit av med eller glömt nyckeln. Att använda lås som läser av fingeravtrycket är riktigt smart då det markant minskar risken för inbrott och andra typer av brottslighet.

Än så länge kan smarta fönster inte styras via någon app. Däremot har svenska forskare skapat en fönsterruta som känner av årstid och temperatur och anpassar sig efter detta. När det är kallt och mörkt ute släpper fönstret in både ljus och värme. Under sommaren hålls värmen istället ute så att din bostad känns sval och behaglig, och hur mycket solljus du vill få in kan du enkelt reglera själv.

Andra varianter av smarta fönster som kanske inte är riktigt lika avancerade är treglasfönster som verkar både värmeisolerande och renande på inomhusluften. En del fönster är till och med bakterie- och mikroberdödande vilket är särskilt viktigt för allergiker och astmatiker.

Med alla dessa teknologiska framsteg är i varje fall en sak säker – det smarta hemmet är här för att stanna.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *