Tekniska underverk som förbättrar sömnen

pexels-photo-269141

Vi lever i en teknisk tidsålder. Alla äger vi tekniska prylar som smarttelefoner, smarta TV-apparater, de senaste datorerna, surfplattor och intelligenta bilar och kylskåp.

Ofta anses teknologi vara någonting futuristiskt och lyxigt som vi egentligen inte har något behov av. De är i många fall att anse vara statussymboler som vi bara skaffar för att vi vill vara coola. Men teknologi kan faktiskt vara väldigt användbart. Det finns många tekniska prylar som hjälper oss leva bra liv och må bra såväl fysiskt som psykiskt.

Ett av de viktigaste områden som tekniska prylar kan hjälpa oss med är sömnen. Genom att använda de senaste tekniska underverken kan vi uppleva en sömn som är både längre och djupare än vad den var före teknologins guldålder.

Smarta sängar för den ultimata sömnen

Du har säkert redan hört talas om ställbara sängar, eller kanske till och med är ägare av detta tekniska underverk.

Ställbara sängar är motordrivna sängar där du kan justera höjd och vinkel på madrassen. Detta är användbart vid exempelvis bokläsning i sängen eller om du är förkyld och täppt i näsan.

Förutom att vara riktigt bekväma är ställbara sängar också mycket bra för kroppen. Ryggen kommer nämligen i precis rätt läge när du sitter och läser eller surfar på din telefon eller laptop, så du slipper sitta krumryggad och drabbas av värk i muskler och leder dagen efter.

Håll koll på sömnkvaliteten med en app

I takt med att smarttelefonerna helt har tagit över mobilmarknaden har också antalet appar växt lavinartat. Många av dessa appar har med vår hälsa att göra och då inte minst vår sömn.

Det finns hundratals appar som kan hjälpa dig mäta längden och kvaliteten på din sömn. Detta gör apparna genom att känna av dina rörelser under nattens gång.

Vi rör oss nämligen olika mycket under olika sömnfaser. Dessa sömnfaser presenteras sedan i en graf som till exempel visar om du har fått den REM-sömn du behöver eller om du har sovit alldeles för ytligt.

Om du märker att du inte får den sömn du bör ha kan en del appar hjälpa dig även med detta, genom att exempelvis guida dig genom en kvällsmeditation eller komma med förslag på avslappningsövningar, motion och kost.

Vakna bekvämt med smarta lampor

En annan teknisk pryl som var populär för några år sedan, men fortfarande användbar idag, är den smarta lampan som väcker dig med solljus.

Tanken bakom dessa ”soluppgångslampor” är att de ska simulera soluppgången genom att sakta öka ljusstyrkan fram till dess du vaknar. På så vis ska din biologiska klocka inte störas – vilket den görs om du vaknar plötsligt i ett mörkt rum.

Resultatet av en smart lampa gör att du vaknar mycket mer utvilad, energisk och positiv. Det bör också nämnas att en del smarta lampor också kan läsa av vilken sömnfas du befinner dig i och anpassa sitt ljus efter detta.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *